Przeczytaj, zanim sięgniesz po colę. Drinki z whisky wcale nie muszą być skomplikowane, ani drogie.

fot. Luigi Anzivino
fot. Luigi Anzivino

Manhattan / Rob Roy

Obok świętującego wielki powrót Old Fashioned, Manhattan jest jednym z najbardziej klasycznych drinków z Burbonem. Dobrze dostępne składniki i łatwe do zapamiętania proporcje sprawiają, że cocktail ten śmiało można zamówić nawet tam, gdzie go nie serwują. Jest, bowiem duża szansa, że barman posiada składniki. Wystarczy go tylko poinstruować.

  • 2 miarki bourbonu, Rye, Whiskey, szkockiej czy co będzie pod ręką
  • 0,5 miarki słodkiego wermutu
  • Kilka kropli Angostury Bitters i wisienka maraschino
  • Mieszać, nie wstrząsać

Klasyczny Manhattan przyrządza się z żytnią whiskey kanadyjską, trochę mniej klasyczna, ale popularniejsza wersja wymaga burbonu. Często, z uwagi na podobieństwo tennessee whiskey do burbonu, możecie spotkać ten drink przygotowany na bazie Jacka Daniel’sa. Wesja z whisky szkocką to Rob Roy. Jeśli nie macie pod ręką angostury, możecie ją pominąć, podobnie jak wisienkę maraschino. Istnieje, oczywiście multum wariacji na temat tego koktajlu, ale to już opowieść na zupełnie inny wpis.

Jak to smakuje: Na pierwszy plan wybijają się nuty wanilii, drewna, kokosu typowe dla burbonu lub whiskey. Druga wyraźna nuta, to ziołowo-orzechowy aromat wermutu, wzmocniony cytrusowo-ziołową angosturą.

Whisky sour / fot. Kevin o'Mara
Whisky sour / fot. Kevin o’Mara

Whiskey Sour

Najprostszy w przygotowaniu drink na bazie whiskey składa się jedynie z alkoholowej bazy, soku z cytryny, cukru i wody sodowej. Wyrafinowanej historii powstania niestety, brak.

  • 2 miarki dowolnej whiskey
  • Sok z połówki małej cytryny
  • Cukier
  • Opcjonalnie: kilka kropel Angostury

Jak to smakuje: Zależnie od ilości soku z cytryny drink będzie orzeźwiający, kwaskowy lub kwaśny z wyraźnie przebijającymi się palonymi nutami whiskey. Jeśli użyjecie mało wyrazistego blendu jego aromat zginie najpewniej w tym drinku – stąd, rekomenduję użycie burbonu.

Zobacz też: Jak pić tequilę (i dlaczego nie z solą oraz cytryną)

fot.Sam Howzit
Old fashioned /fot.Sam Howzit

Old Fashioned

Najbardziej hipsterski drink w tym zestawieniu. Nazywano, go staromodnym jeszcze przed pierwszą wojną światową, a to budzi respekt. Koktajl wrócił do łask po części za sprawą serialu Mad Men, gdzie popija go główny bohater. Przyrządza się go banalnie prosto. Do szklanki o grubym dnie wrzucamy kostkę cukru, polewamy ją Angosturą, dodajemy wisienkę Maraschino (można sobie ją odpuścić), zagniatamy całość, dolewając zdrową dawkę whiskey (burbonu, rye, co mamy pod ręką) i odrobinę (dwie, trzy stołowe łyżki) wody. Ciekawostka – drink ten możecie zrobić używając brandy zamiast whiskey lub dodając do niego ćwiarkę świeżej pomarańczy. To dobry przykład na to, jak proste są drinki z whisky.

  • 50 ml Whiskey
  • Kostka cukru
  • Angostura
  • Odrobina wody

Jak to smakuje: Cukier dość dobrze podkreśla wszystkie słodkie nuty w aromacie whiskey (wanilia, kokos, miód, kwiaty itp.), co daje dość ciekawe połączenie. Rzadko myślimy o whiskey jako o słodkim alkoholu. W tle majaczą ponadto nuty cytrusowo-ziołowe.

Wieczór panieński – orgia żenady czy dobra zabawa?

Mint Julep

Mint Julep / fot. Robert S Donovan
Mint Julep / fot. Robert S Donovan

Flagowy drink derbów w Kentucky, tradycyjnie spożywany wszędzie tam, gdzie znajdowały się największe destylarnie burbonu, a więc w południowych stanach USA. Prosty w zrobieniu, składa się jedynie z mięty, wody, cukru i Burbonu. Tradycyjnie, drink podaje się w specjalnym matowo-srebnym pucharku.

  • 2 miarki burbonu lub whisky (preferowana zdrowa ilość 60-80ml)
  • Kilka średnich lub dużych liści mięty
  • Cukier, woda, kruszony lód

Sposób przygotowania:

Jak to smakuje: Mięta powinna wyraźnie dominować w smaku i aromacie, dając przebić się nieco słodkawym nutom burbonu. Dość orzeźwiający, raczej mocny drink.

God Father / fot. Reese Lloyd
Godfather / fot. Reese Lloyd

Godfather

Nietypowe połączenie słodkiego likieru i whisky szkockiej był podobno ulubionym napitkiem Marlona Brando, odtwórcy roli tytułowej w filmie Ojciec Chrzestny. Jeśli to prawda, hollywoodzki aktor miał niezły gust. Ojca chrzestnego przyrządza się z równych części amaretto i szkockiej whisky.

Jak to smakuje: amaretto wnosi do dębowych nut szkockiej orzechowy, słodki aromat, który fantastycznie tu pasuje. Drink, wbrew temu, że przyrządza się go ze słodkiego likieru, jest napitkiem raczej męskim, wciąż whisky wyraźnie dominuje tu nad całością.

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ