Gluten jeszcze kilkanaście lat temu kojarzony był jedynie z chorobą jaką jest celiakia. Cierpiąc na nią gluten należało obowiązkowo wykluczyć ją ze swojego jadłospisu, aby móc swobodnie funkcjonować każdego dnia. Obecnie alergia na gluten dosięga coraz młodszych. Cierpią na nią również dzieci, dlatego trzeba podjąć jak najszybsze i zdecydowane działania, aby pomóc swojemu dziecku radzić sobie z tym problemem.
Gluten to mieszanina gluteniny oraz gliadyny. Występuje przede wszystkim w niemal każdym rodzaju zboża. Znajdziemy go na przykład w pszenicy, która jest składnikiem wielu codziennych potraw oraz produktów spożywczych. Właśnie dlatego przejście na dietę w tym przypadku jest bardzo restrykcyjnym krokiem, do którego należy się odpowiednio przygotować. Warto widzieć na przykład to, że gluten jest jednym z głównym składników ciasta, odpowiedzialny jest kształtowanie ciasta poprzez nadawanie jej charakterystycznej konsystencji.
U osób uczulonych objawy spożycia glutenu pojawiają się w różnych odstępach czasowych. U niektórych ma to miejsce natychmiastowo po dostaniu się glutenu do organizmu. U innych objawy pojawiają się dopiero po kilku godzinach. W przypadku natychmiastowej reakcji na gluten pojawiają się charakterystyczne objawy. Może dojść na przykład do wstrząsu anafilaktycznego czy też do wymiotów. Chory może uskarżać się na dokuczliwe biegunki lub pojawienie się pokrzywek. Reakcje pojawiające się po nawet kilku godzinach nie są już tak dotkliwe. Najczęściej mowa jest tutaj o biegunkach.
Objawy są też uzależnione od wieku chorego. Objawy uczulenia na gluten u dzieci może się pojawić nawet po spożyciu niewielkiej jego ilości. Dochodzi wówczas do atopowego zapalenia skóry oraz sporadycznie pojawiającymi się problemami układu oddechowego i pokarmowego. Z alergii na gluten pojawiającej się w tym wieku może z czasem zaniknąć. U dorosłych objawy uczulenia mogą trwać latami, a nawet to końca życia. Tutaj charakterystycznymi objawami są przede wszystkim biegunki oraz pokrzywki na rękach. To odczucia alergii na gluten konieczne jest jednak spożycie większej dawki glutenu. Czasem alergia uaktywnia się podczas większego wysiłku fizycznego.
Jeśli zauważyliśmy u siebie lub naszego dziecka poważne symptomy mogące świadczyć o zachowaniach alergicznych, powinniśmy niezwłocznie udać się do lekarza, który będzie w stanie wstępnie zdiagnozować schorzenie. Do potwierdzenia diagnozy niezbędne jest przeprowadzenie specjalistycznych testów biochemicznych. Są one przeprowadzane na skórze. Problemem jest jednak to, że zdaniem wielu lekarzy mają one niedużą wiarygodność. Jedynie ujemny test skórny wyklucza obecność alergii na gluten. Do stwierdzenia alergii konieczne jest przeprowadzenie badania przeciwciał. Najskuteczniejszym doświadczeniem, jakie możemy samodzielnie przeprowadzić, to chwilowe odstawienie produktów zawierających gluten i wrócenie do nich po pewnym czasie. Jeśli wraz z ich powrotem ponownie pojawią się biegunki, pokrzywki oraz inne objawy, możemy mieć niemal stu procentową pewność, że cierpimy na taką alergię.
Leczenie alergii na gluten jest trudne i przede wszystkim długofalowe. Liczy się w niej przede wszystkim zachowanie żelaznej dyscypliny żywieniowej. Pierwszym podstawowym krokiem jest wykluczenie z diety produktów zwierających gluten. O tym, jak długo powinniśmy stosować specjalistyczną dietę decyduje lekarz. Jeśli po spożyciu produktów zbożowych odczuwamy znaczące pogorszenie się naszego stanu, niezwłocznie zgłośmy to lekarzowi. On najpewniej zdecyduje o skierowaniu na badania na obecność celiakii.
W przypadku dzieci dotkniętych chorobą, to rodzice powinni dbać o odpowiedni sposób żywienia. Dobór produktów jest tu kluczowy. Odpowiednie produkty zawierają opakowanie z przekreślonym kłosem. To znak potwierdzający brak glutenu w zawartości. Produkty te są droższe, ale bezpieczne dla dziecka. Dziecko powinno być również uświadomione o swojej alergii. Dzięki temu można będzie uniknąć sytuacji, gdy nieumyślnie będzie spożywać zakazane produkty. O zagrożeniu alergią powinno się poinformować władze szkoły. Chodzi o to, że dziecko powinno posiadać specjalną dietę bezglutenową. Uświadomione dziecko rzadziej cierpi z powodu nie tolerowania glutenu. Pozwala mu to przetrwać najtrudniejszy czas. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że z wiekiem najbardziej dające się we znaki objawy zanikną. i dziecko wejdzie w wiek dojrzewania bez uczulenia. Dzieje się tak w wielu przypadkach. Osoby dorosłe nie mogą jednak liczyć na taki scenariusz.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here