Kilka lat temu Polacy pokochali gotowanie. Uwielbiamy eksperymentować z nowymi smakami i technikami kulinarnymi. Choć pojęcie sous vide uznaje się za stosunkowo nowe, to jest ono znane profesjonalistom o kilkudziesięciu lat.

Nowe smaki przez przypadek

Technika sous vide powstała przez absolutny przypadek. Stworzył ją francuski szef kuchni Georges Pralus. W ten sposób przygotował gęsie wątróbki. Bardzo szybko odkrył, że danie zyskało na smaku, a na dodatek nie straciło swoich walorów odżywczych.

Nie tylko dla profesjonalistów…

Jeszcze kilka lat temu urządzenia do sous vide były praktycznie niedostępne dla amatorów. Były one bardzo drogie i nieporęczne, dlatego korzystali z nich przede wszystkim profesjonaliści.

Jednak ta sytuacja ulega zmianie. Urządzenia do sous vide obecnie są szeroko dostępne. Możemy je kupić w sklepach ze sprzętem AGD czy na popularnych portalach aukcyjnych. Sprzęt dobrej jakości możemy kupić już za kilkaset złotych.

Mogłoby się wydawać, że to dość duży, jednorazowy wydatek. Jednak sprzęt dobrej jakości będzie nam służył przynajmniej przez kilka lat. Dodatkowo taki sprzęt możemy potraktować, jako inwestycję w nasze zdrowie.

Szczypta cierpliwości

Gotowanie metodę sous vide zajmuje sporo czasu. Przygotowanie pojedynczej potrawy może trwać siedem godzin, a bywa że nawet dwie doby. To znaczy, że nie jest to technika kulinarna dla osób niecierpliwych.

Jedzenie przygotowuje się w temperaturze niższej niż zazwyczaj, od 50 do 70 stopni Celsjusza. Przygotowany produkt nagrzewa się równomiernie, unikamy sytuacji gdy wierzch potrawy jest za mocno spieczona, a środek surowy. Przygotowane danie jest smaczne i aromatyczne.

Może się wydawać, że przygotowywanie potraw tą metodą jest trudne i skomplikowane. Nic bardziej mylnego. Bardzo szybko uświadomimy sobie, że przygotowanie ulubionego dania jest dziecinnie proste.

Podsumowując gotowanie metodą sous vide może być świetna alternatywą dla smażenia czy gotowania. W ten sposób możemy przygotować posiłek dla całej rodziny, nawet jeśli któryś z jej członków ma szczególne wymagania dietetyczne, na przykład nie je mięsa. Wszystkie składniki są zamykane w szczelnych torebkach, a więc nie ma obaw że skrajne różne smaki się zmieszają.

Urządzenia do sous vide znajdziesz w ofercie Gastrosilesia.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here