Olej z wiesiołka jest jednym z najpopularniejszych składników kosmetyków pielęgnacyjnych i leków ze względu na swoje niesamowite właściwości zdrowotne. Dla kogo jest przeznaczony i jak najlepiej go stosować? Odpowiedzi na te i inne pytania w artykule poniżej.
Na łąkach i polach
Wiesiołek to roślina, którą najczęściej można spotkać wolno rosnącą na polach i łąkach. Doskonale znana poprzednim pokoleniom roślina polna znalazła uznanie wśród producentów kosmetyków i leków. Cechą charakterystyczną wiesiołka jest to, że rozkwita w nocy, a zamyka swój kwiat na czas dnia. Dlatego też dawniej bywał nazywany „świecą nocy”. Stosowano go do pielęgnacji skóry oraz do leczenia niektórych dolegliwości. Obecnie najczęściej wykorzystywany jest w postaci tłoczonego na zimno oleju z tej rośliny.
Zdrowotne składniki w oleju z wiesiołka
Olej z wiesiołka zyskuje swoje fantastyczne właściwości dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-6, wśród których warto wymienić kwas gamma-linolenowy oraz kwas linolowy. Pozostałe składniki to między innymi cynk, magnes, selen, wapń, witamina E oraz fitosterole.
Dzięki ich obecności olej tłoczony z wiesiołka jest niczym tarcza chroniąca organizm przez zmarszczkami, rakiem czy miażdżycą. Bywa też stosowany u osób, które chcą utrzymać odpowiednią wagę oraz uniknąć efektu jojo, u kobiet chcących poradzić sobie z silnymi bólami miesiączkowymi, u osób cierpiących na reumatyzm, czy też u osób, których cera ma tendencję do trądziku.
Jak stosować olej z wiesiołka?
Olej dostępny jest w butelkach. Jego olbrzymią zaletą jest długi czas utrzymywania właściwości. Otwarta butelka może dobrze służyć nawet przez rok. Aby go stosować można po prostu wetrzeć kilka kropel w skórę. W ten sposób regularnie stosowany olejek z wiesiołka powinien przynieść pierwsze rezultaty i pozytywnie wpłynąć na funkcjonowanie organizmu.
Olej z wiesiołka znajduje zastosowanie w kuchni. Można go z powodzeniem stosować zamiast masła do kanapek, zastąpić nim oliwę w sałatkach, a także wzbogacić nim zupy, dania obiadowe, a także koktajle, jogurty czy przeciery. W smaku olej ma lekki posmak orzechowy. Jedyne o czym należy pamiętać przy używaniu go w kuchni jest podawanie na zimno. Wszelka obróbka termiczna pozbawia go zdrowotnych właściwości.
Kapsułki Oeparol – dla łatwiejszej suplementacji
Osoby, które chcą łatwiej suplementować olejek z wiesiołka w celu pielęgnacji skóry mogą wypróbować kapsułki Oeparol, który podobnie jak olej w swojej naturalnej formie, pozytywnie wpływają na odpowiedni poziom nawilżenia skóry, zachowują jędrność cery i sprawiają, że wygląda bardziej korzystnie. Kapsułki przeznaczone są zarówno dla młodzieży jak i dorosłych i należy przyjmować je dwa razy dziennie i nie przekraczać zalecanej dziennej dawki określonej w ulotce dołączonej do preparatu. Producent kapsułek zaleca stosowanie ich przez minimum 30 dni w celu osiągnięcia zadowalających efektów.